CEIP Pare Jofré El Puig

Benvinguts i benvingudes al nostre bloc. Passeu, passeu...

dimecres, 2 de juny del 2010

SÓN ADEQUADES LES MEUES SABATILLES PER A LA CLASSE D'EDUCACIÓ FÍSICA?



El mestre d'Educació Física, Jose, vol comentar-vos quines característiques ha de tindre unes sabatilles d'esport per a poder realitzar activitat física convenientment:

Les sabatilles d'esport són el material a què més importància cal donar-li a l'hora de practicar qualsevol activitat esportiva. Hui en dia, les cases comercials que es dediquen a la fabricació de les mateixes, oferixen una gran varietat de models per a cada una de les disciplines esportives que existixen (basquetbol, atletisme, handbol,….), però no sols açò, sinó que existixen inclús models per als diferents tipus de peus i xafades; així hi ha sabatilles per a pronadors (peu amb predisposició a exagerar el moviment d'inclinació cap a dins dels turmells), supinadors ( turmell que presenta respecte a la cama, una posició arquejada cap a fora), Peu Grec (On el dit índex és el més llarg del peu) o Peu Egipci (on el dit gros és el més llarg del peu).


Són molts els impactes que els peus reben cada vegada que correm en un joc d'agarrar, o quan juguem a futbol o qualsevol altre esport, sobre les sabatilles recauen el pes del nostre cos multiplicat per quatre i des dels peus es transmeten totes les vibracions fins al cap, d'ací també el que siga molt recomanable les sabatilles porten un bon sistema d'amortiguació evitant d'esta formes lesions del sistema ossi-articular, com els famosos esquinços de turmell, tan comuns i que tanta guerra donen sobretot en l'adolescència, on una vegada patit, es curen malament moltes vegades i donen lloc a esquinços crònics o lligaments laxos.


COM TRIAR UN CALÇAT ESPORTIU ADEQUAT?



Cal considerar els aspectes següents:



1. Tipus de peu. Una persona amb peu grec, deu comprar-se una sabatilla ½ talla més gran de la del seu peu, sinó vol tindre problemes amb el seu 2n dit.



2. Tipus de xafada. Així per exemple la persona que tinga una xafada pronadora, deurà portar una sabatilla amb un reforç en l'interior del taló i per tant un calçat totalment diferent del que tinga una xafada neutra o supinadora.

3.Tipus d'activitat esportiva que vaja a realitzar. Esta clar, o almenys això pensem els professionals de l'activitat física i de l'esport, que un futbolista que juga en herba, no es posarà mai unes sabatilles de handbol i sí que unes bótes amb tacs, igual que un corredor de Marató (42'192 Km) no es posarà mai unes sabatilles sense sistema d'amortiguació.



4. Fugir de les sabates de disseny. Estos calçats, tipus “casual”, estan preparats per a eixir de passeig i no per a realitzar activitats esportives, ja que molts d'ells no tenen sola suficient per a amortir l'impacte contra el sòl, un sistema de lligat poc efectiu o molt poca estabilitat en per al xafat. El calçat esportiu és una miqueta més seriós que el portar un adorn en el peu.


5. Calçat adequat per a l'activitat per a les classes d'Educació física. Les característiques d'este han de ser les següents: Disposar d'una sola que tinga un bon sistema d'amortiguació sobretot en la zona del taló. També han de ser d'un material flexible i resistent al mateix temps i per descomptat estes han d'estar convenientment ben lligades i subjectes al peu (per a evitar possibles lesions, com a esquinços de turmell). Les sabatilles del tipus “futbol-sala” o les ja anomenades abans “casual” (sola plana i fina) no són molt adequades per a la pràctica habitual d'activitat física, per ser poc flexibles i amb poca capacitat d'amortiguació.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant, Jose.